Jak przedłużyć świeżość łososia

Jak przedłużyć świeżość łososia

Fot: Photogenica

Łosoś ma krótką datę ważności. Odpowiednio przechowywany może jednak poczekać na przyrządzenie nawet do 6 miesięcy.

Świeżość łososia zależy od sposobu przechowywania i przygotowania.  Zawsze oglądaj rybę przed kupieniem – świeży łosoś powinien mieć różowo-czerwony kolor. Wybieraj kawałki, które leżą bezpośrednio na lodzie lub na samym dnie chłodziarki. Rybę najlepiej przewozić do domu w torbie termoizolacyjnej. Po przyjściu do domu wyjmij łososia z opakowania, umyj pod strumieniem zimnej wody i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli planujesz go zamrozić, zapakuj rybę szczelnie w folię spożywczą i włóż w najchłodniejsze (czyli najniższe) miejsce w zamrażarce. Możesz trzymać go tam nawet 6 miesięcy. Chcesz zjeść łososia w ciągu następnych 2-3 dni? Po wysuszeniu połóż na szczycie plasterki cytryny (pomogą dodatkowo zachować świeżość), potem zawiń szczelnie w folię i połóż na najniższej półce w lodówce.

Pamiętaj:

Jeśli kupiłaś zamrożoną rybę i rozmroziła się w trakcie transportu do domu, nie zamrażaj jej ponownie. Przyrządź ją jeszcze tego samego dnia, ewentualnie posól, schowaj do lodówki i zjedzcie ją dnia następnego.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.