Jak mrozić banany

Jak mrozić banany

Fot: Photogenica

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Odpowiednio zamrożone posłużą jako podstawa do pysznego smoothie.

Banany to prawdziwa bomba zdrowia. Potas (9% dziennego zapotrzebowania), witamina B6 (33% dziennego zapotrzebowania), witamina C (11% dziennego zapotrzebowania ), magnez (8% dziennego zapotrzebowania), miedź (10 % dziennego zapotrzebowania), białko 1.3 grama, błonnik 3.1 grama (10 % dziennego zapotrzebowania) – to tylko czubek góry lodowej. Szybko jednak czerniej, nawet już kilka dni po kupieniu. Nie warto ich wyrzucać. Takie banany możesz zamrozić, a potem wykorzystać jako podstawę do smoothie. Musisz jednak zrobić to w odpowiedni sposób, inaczej zmienią się w bezkształtną nieapetyczną masę.

Jak mrozić banany?

1. Obierz przejrzałe banany.
2.Pokrój je w ok. 3 cm kawałki.
3. Wyłóż blachę pergaminem i rozłóż na niej kawałki bananów.
4. Blachę włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
5. Kiedy banany zamarzną, włóż je do torebek (kilka kawałków w jednej torebce) i ponownie schowaj do zamrażalnika.
A gdy zachce ci się bananowego smoothie, wyjmij torebkę z bananami, odczekaj 10 minut. Kawałki bananów umieść w blenderze, zalej mlekiem i zmiksuj.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.