Domowe tater tots

Domowe tater tots

Fot: Photogenica

Szybka przekąska czy dodatek do większego obiadu? Tater tots sprawdzą się w jednej i w drugiej wersji.

Przepis na tater tots przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych. Tater tots to małe, chrupiące ziemniaczane krokieciki. Smaczne i łatwe do zrobienia.

Składniki (na 6 porcji):

– 1 ½ kg obranych ziemniaków Russet
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– ½ łyżeczki mielonej cebuli
– ¼ łyżeczki suszonego oregano
– ¼ łyżeczki suszonego koperku
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 szklanka oleju warzywnego
– 2 łyżki drobno posiekanych listków pietruszki

Jak zrobić domowe tater tots

Ziemniaki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Garnek postaw na dużym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 6-7 minut, odcedź i odstaw do wystygnięcia. Zimne ziemniaki zetrzyj drobno na tarce. Dodaj mąkę, czosnek, cebulę, koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem – starannie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Delikatnie wrzucaj ziemniaczane kuleczki, 5-6 na raz. Tater tots smaż przez 3-4 minuty, wyjmij cedzakiem i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Chrupiące tater tots najlepiej smakują zaraz po zrobieniu (wcześniej posyp je pietruszką), ale możesz je też zamrozić w szczelnie zamykanej torebce. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz je przez 15 minut.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.