DIY: lody dla tych, co liczą kalorie

DIY: lody dla tych, co liczą kalorie

Fot: Photogenica

Nie ma lata bez lodów. Jeśli zrobisz je sama, zmniejszysz ich kaloryczność.

Lody awokado

– 2 szklanki awokado pokrojonego w kostkę
– 1 obrany banan
– ¼ szklanki masła kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka ekstraktu z mięty pieprzowej
– 1 garść liści świeżej mięty
– 4 łyżki pokruszonej czekolady

Wszystkie składniki poza czekoladą przełóż do blendera. Miksuj, aż zmienią się w jednolitą, gładką masę, przełóż do dużej miski. Dodaj czekoladę, wymieszaj. Wstaw miskę do zamrażalnika na 2 ½ godziny. Co 30 minut dokładnie mieszaj.

Lody nutella

– 2 dojrzałe banany
– 1/3 szklanki Nutelli
– 5 łyżek cukru kokosowego
– 1 łyżeczka kakao do dekoracji

Obierz banany, pokrój na małe kawałki i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Zmrożone banany przełóż do blendera. Dodaj nutellę, zmiksuj na wysokich obrotach, aż składniki uzyskają konsystencję lodów. Posyp kakao. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Wegańskie lody truskawkowe

– ¾ kg mrożonych truskawek
– 1 puszka mleczka kokosowego
– ¼ łyżeczki stewii w płynie
– 1 ½ łyżeczki soku z cytryny

Składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij zmrożoną masę i dokładnie wymieszaj widelcem, aby rozbić zbite części. Ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut. Czynność tę powtarzaj ok. 3 godziny.

 

 

Przeczytaj także

1 Comment

  • Marleta napisał(a):

    Ciekawe przepisy, ja mam zamiar zrobić sorbet, kupiłam blender na galerialucznik.pl i będę próbować, mam nadzieję, że mi coś z tego wyjdzie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.