Czosnkowo-cytrynowe spaghetti

Czosnkowo-cytrynowe spaghetti

Fot: Photogenica

Czosnkowo-cytrynowe spaghetti smakuje wyśmienicie, a pachnie wybornie. Aby je zrobić, nie trzeba być mistrzem kuchni.

– 500 gramów spaghetti
– sok z 2 cytryn
– starta skórka z 2 cytryn
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 rozgniecionych ząbków czosnku
– ¼ łyżeczki płatków chili
– 1/3 szklanki białego wina
– pieprz do smaku
– sól do smaku
– 2 łyżki solonego masła
– garść świeżego posiekanego tymianku
– 1/3 szklanki startego sera parmezan, więcej do dekoracji

Jak przygotować czosnkowo-cytrynowe spaghetti

W dużym garnku zagotowuj wodę ze szczyptą soli. Gotuj spaghetti minutę krócej niż sugeruje etykieta. Przed odcedzeniem makaronu, odlej szklankę wody z gotowania i odstaw na bok. Odcedź makaron. Na patelni rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno czosnek i skórkę z cytryny, przysmaż na patelni przez minutę. Dodaj płatki chili, smaż kolejne 30 sekund. Dodaj sok z cytryny i białe wino, zwiększ nieco ogień, smaż kolejne 5 minut, aż połowa płynu wyparuje. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, dwie łyżki wody z gotowanego makaronu i masło. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. Wrzuć makaron i ser, dodaj pozostałą wodę po gotowanym makaronie i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z parmezanem.

 

 

 

 

 
 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.