Bruschetta – jak ją przygotować?

Bruschetta - jak ją przygotować?

Fot: Photogenica

Bruschetta oznacza po włosku “grillowany chleb”. To grzanka posmarowana najczęściej oliwą i czosnkiem, często podawana też z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Bruschetta to łatwy do przygotowania i elegancki posiłek, dobry dla niespodziewanych gości.

Początkowo bruschetta była daniem włoskich rolników, plantatorów oliwek. W przerwach pomiędzy pracą opiekali na ogniu kawałki chleba, polewali je oliwą i posypywali solą. Jak szybko można zrobić ją w domu?

1. Przekrój bagietkę wzdłuż lub ukrój kilka kromek chleba. Pieczywo włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 3-4 minuty. Po wyjęciu spryskaj je dobrej jakości oliwą z oliwek i posyp solą.
2. Pokrój drobno dwa pomidory i wrzuć do miski. Dodaj kilka posiekanych liści bazylii, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Przypieczone pieczywo (180 stopni przez 3-4 minuty) posmaruj surowym ząbkiem czosnku, rozłóż na nim mieszankę pomidorową.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.