Azjatycka jajecznica z ryżem

Azjatycka jajecznica z ryżem

Fot: Photogenica

Mieszkańcy Azji wiedzą, jak zamienić jajecznicę we wspaniałe danie. Jajka w połączeniu z przysmażonym chrupkim ryżem, to zupełnie nowa jakość.
Azjaci są mistrzami w łączeniu prostych składników i tworzeniu wspaniałych, sycących dań. Doskonałym przykładem jest jajecznica z ryżem. Przyrządza się ją błyskawicznie, nie wymaga umiejętności masterchefa. Smażony ryż, jajka, trochę smacznych dodatków i gotowe.

Składniki (na 4 porcje):

– 2 1/2 łyżki oliwy extra virgin
– 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
– ½ szklanki pokrojonej w kostkę szynki
– 3 lekko ubite jajka
– 4 cienko posiekane szalotki
– 2 duże garści szpinaku
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 ½ łyżeczki sosu sojowego

Jak zrobić azjatycką jajecznicę z ryżem

Do szerokiego garnka wlej łyżkę oliwy i postaw naczynie na średnim ogniu. Dodaj ryż i szynkę, smaż przez 2-3 minuty często mieszając. Przesuń na jedną stronę garnka, na pozostałej powierzchni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj jajka, lekko wymieszaj tak, aby się ścięły, potem połóż je na szczycie ryżu z szynką. W tym samym garnku rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj szalotkę. Po minucie dodaj szpinak. Całość smaż przez kolejną minutę, wymieszaj składniki. Dodaj ocet ryżowy, jeszcze raz wymieszaj. Zdejmij z ognia i rozłóż do miseczek. Podawaj z sosem srirarcha.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz