Jak zrobić chrupiący spód ciasta

Fot: Photogenica

Dokładnie odmierzaj składniki

Nasze babcie odmierzały składniki „na oko”. Jeśli czujesz, że pieczenie ciast nie jest twoją mocną stroną, używaj wagi kuchennej.

Dodawaj zimne masło

Zimne masło to klucz do dobrego ciasta na spód. Trzymaj je w lodówce aż do momentu, gdy przyjdzie czas, aby dodać je do mąki.

Dodaj wódki

Do zagniatanego ciasta dodaj łyżkę wódki. Ułatwisz sobie rozwałkowywanie.

Dodaj proszek do pieczenia

Dodaj również szczyptę proszku do pieczenia, nawet jeśli nie ma go w przepisie.

Owiń i schłodź ciasto

Kiedy zagnieciesz ciasto, zawiń je w folię kuchenną i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Ciasto będzie bardziej wilgotne i łatwiejsze do rozwałkowania!

Przytrzymaj w piekarniku

Aby spód ciasta był twardszy i bardziej chrupiący, trzeba go nieco przypiec. Przytrzymaj go w piekarniku dłużej, aż się mocniej zarumieni. Dobrze wypieczony spód ciasta gwarantuje, że masa którą go posmarujesz, nie będzie przeciekać. 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.