Kurczak Lo Mein

Kurczak Lo Mein

Fot: Photogenica

Lo Mein to typowe chińskie danie, makaron zmieszany z warzywami i szybko podsmażanym mięsem. Zobacz jak zrobić je z kurczakiem.

Składniki (na 6-8 porcji):

– 200 gramów cienkiego makaronu nitki
– 3 łyżki sosu hoisin
– ¼ szklanki bulionu drobiowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– 2 łyżki oleju warzywnego
– 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
– 1 drobno posiekana cebula
– 5 drobno posiekanych pieczarek
– ½ szklanki drobno posiekanej marchewki
– 1 szklanka groszku
– 1 szklanka kwiatów brokułu 
– 400 gramów pociętej w kawałki kukurydzy baby
– 1 kg piersi z kurczaka pociętej w kawałki

Jak zrobić kurczaka Lo Mein

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej go zimną wodą i odstaw na bok. W małej miseczce wymieszaj sos hoisin, bulion drobiowy, sos sojowy, olej sezamowy i mąkę kukurydzianą. Rozgrzej 1 łyżkę oleju warzywnego w dużym woku na dużym ogniu. Wrzuć imbir, przysmażaj przez ok. 30 sekund. Dodaj cebulę, smaż mieszając przez 5-7 minut. Dodaj pieczarki i marchewkę, smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Dodaj kwiaty brokułu, groszek, kukurydzę. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Wszystkie warzywa przełóż na talerz. Pozostały olej rozgrzej w woku. Dodaj kurczaka, przysmaż przez 3-4 minuty. Dodaj ugotowany makaron, warzywa i wcześniej przygotowany sos. Zmniejsz ogień do średniego. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Serwuj tuż po przygotowaniu

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.