Zapowiedź książki: Zdrowe lody- 75 przepisów w Kulinarnej Książce Roku!

Zdrowe lody

Fot: Mat. pras.

Lody z ogórkiem, melonem i miętą? Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem? Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem? To jedyna książka zawierająca przepisy nie tylko na smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw, ziół. Bez chemii i konserwantów. Dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.

To ponad 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów – na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!

Łatwe, tanie przepisy, bez użycia maszynki do lodów. To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć naturalnych witamin Twojemu dziecku!

DLACZEGO WARTO SIĘGNĄĆ PO TĘ KSIĄŻKĘ

Mrożone przysmaki spod znaku zdrowej, pełnowartościowej żywności. Wyłącznie ze świeżych składników, naturalnie słodzone i w wegańskich wariantach. Przepisy tu zamieszczone przypadną do smaku łakomczuchom, choć nie zawierają rafinowanych cukrów i barwników, których pełno w przetworzonej żywności.

Poznamy rozmaite mrożone desery w różnych postaciach i o różnych smakach. Znajdziemy tu także przepisy na smaczne posypki i przybrania, na rożki i słodkie kanapki. Bez względu na stosowaną dietę – wegańską, paleo, beznabiałową, bezglutenową – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Przepisy diety wegańskiej (która wyklucza także miód) oznaczone są w całej książce specjalnymi piktogramami.

Wysublimowane smaki ukryte w prostych deserach: nietrudno przygotować lody na patyku, a zgromadzone w niniejszej książce przepisy brzmią niezwykle interesująco. Ogórkowo-melonowo-miętowe lody na patyku, truskawkowo-bazyliowy kruszony lód ; lody na patyku z gotowaną gruszką i tymiankiem, lody Imbirowe z herbatą chai, czy mrożony jogurt waniliowo-rabarbarowy – oto smakołyki, które z pewnością oczarują zarówno maluchy, jak i dorosłych smakoszy.

Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu butikowe lodziarnie – oraz liczne książki na ten temat – wskazują na wciąż rosnące zainteresowanie tym klasycznym przysmakiem.

Przepisy ilustrowane są pięknymi zdjęciami wykonanymi przez autorkę.

Christine Chitnis jest pisarką, fotografką, mamą i zapaloną amatorką gotowania. Mieszka z mężem i dwoma synkami w Providence. Znajduje inspiracje w wiejskich krajobrazach i na wybrzeżach stanu, który wybrała na swój dom, choć jej fascynacja światem natury pochodzi z czasów dzieciństwa i wakacji spędzanych w północnym Michigan. Jej teksty ukazywały się w „Country Living”, „The Boston Globe” i „Edible Rhody”, oraz w innych lokalnych i krajowych zcasopismach. Jej przygody z gotowaniem, ogrodnictwem, rzemiosłem i byciem mamą znajdują się na stronie internetowej ChristineChitnis.com.

JAKIE SMAKI ZNAJDZIEMY W KSIĄŻCE?
»Lody waniliowe z kardamonem i szafranem
»Lody z ogórka, melona i mięty
»Lody z pieczonych brzoskwiń i śmietanki
»Pomarańczowo-kokosowe lodowe sopelki
»Meksykańskie czekoladowe lody kajmakowe
»Śnieżne rożki z czarnych jagód i lemoniady
»Lody z gotowanych gruszek z tymiankiem
»Lody malinowe z gorzką czekoladą
»Lody truskawkowo-sernikowe
»Lody z pieczonych fig z cynamonem
»Lód ze śliwek gotowanych w miodzie
 

Przeczytaj także

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.